• Pego trenca el rècord d’Assistents a la Projecció de Cap a la terra promesa

  not5169_1[1]

  500 persones ompliren el cinema municipal per vorer  l’estrena al municipi del primer documental de la sèrie d’InfoTV del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York. L’acte va servir per homenatjar el miler de Pegolins que van emigrar a Nord-amèrica fa 100 anys.

  Mai en  els 10 anys de vida d’InfoTV, en cap dels centenars d’actes públics que hem organitzat, hem tingut tant de públic com divendres passat  a Pego a la projecció de Cap a la terra Promesa, el primer documental de la sèrie del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, dedicat a explicar l’emigració, sobretot de la Marina i la Safor, cap a l’Amèrica del Nord. En el  Teatre  Municipal, l’antic cinema Victòria, on caben 500 persones, les  poques butaques lliures que van quedar els haurien pogut ocupar la vintena de persones que van seguir la funció dretes a l’entrada de la sala », és el relat  d ‘InfoTV sobre l’exit incontestable que va tenir a Pego la projecció, divendres passat, de Cap a la terra promesa.

  Va ser també un  acte «ben emotiu», perque va servir per retre homenatge als prop de mil Pegolins i pegolines -segons Juli Esteve, director del documental i màxim responsable d’InfoTV, hi han  localitzats 975 pegolins- que van emigrar als  Estats Units i el Canadà a la Segona dècada del segle XX. Molts  dels assistents a l’estrena eren família directa «d’aquelles persones, disposades a desplaçar-se a l’altra banda del món per trobar el pa i el futur que ací no tenien». En paraules d’Esteve, «una generació digna d’admiració perque, nascuts aproximadament l’any 1900, van haver d’emigrar als 20 anys, van viure una guerra als  35 i a els va caure damunt una postguerra quan tenien  entre 40 i 50 anys»

  En acabar la projecció, el público eixia ben satisfet, comentant els fets i les anècdotes que havien vist, per comparar-les amb l’experiència , que ha format part durante cent anys de la tradició oral de moltes famílies i pobles valencians. Durant el treball de documentació, l’equip d’InfoTV va localitzar 100 pobles valencians, a més de 20 emigrants a Amèrica del Nord per al periple que acotaren (1906-1920).

  InfoTV ha localitzat durante el treball d’investigació 15.000 valencians emigrants a Estats Units i Canadà durante l’època esmentada. D’ells, uns 8.000 eren procedents de la Marina Alta i d’aquests un miler eren Pegolins. És per aixó que al documental Cap a la terra promesa intervenen una dotzena de Pegolins i pegolines descendents d’aquells homes, com ara Hermínia Sastre Arocas, Maria Sala Sendra, Xaro Rocher Banyuls, Àngel Sendra Piera, Josep Oltra Arbona, Amparo Arbona, Salvador Moll Cambrils, Vicent Sendra Sáez, Consuelo Sendra Mengual, Carmen Torres García, Salvador Sendra Pinto i Ferran Naya. La Majoria d’ells van estar a l’acte, com també  Joan Miquel Almela, arxiver municipal, que, des de l’Ajuntament de Pego, 1 dels patrocinadors del Projecte, «va contribuir decisivament a la localització d’una trentena d ‘informants, imprescindibles per a dur avant el treball de camp necessari », expliquen des d’InfoTV.

  L’estrena de Cap a la terra promesa va encetar els activitats englobades dins les  V Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer que és recuperen  enguany  i que culminen  dissabte, 22 de novembre, a la Casa de cultura con nombroses conferències sobre microhistòria.

  not5169_1[1] not5169_2[1]

  Font: Radio Pego e Info TV.