• Pego participarà en el programa Comenius Regio amb l’aigua com a protagonista

  leman pego

  Està finançat per la Unió Europea. Aquest és un programa d’aprenentatge permanent que pretén donar suport i fomentar la cooperació entre les autoritats locals i regionals i els seus organismes al llarg de tot Europa. L’intercanvi educatiu i cultural serà al poble francès de Thonon-les-Bains, que té en el seu terme municipal el llac Leman. El proper 8 de febrer una comitiva Pegolina el visitarà.

  L’Ajuntament de Pego sol • licitar participar en el programa Comenius Regio l’any 2010. Es tracta d’una acció del Programa d’Aprenentatge Permanent que pretén donar suport i fomentar la cooperació entre les autoritats locals i regionals i els seus organismes al llarg de tot Europa. El programa sectorial Comenius té per objecte reforçar la dimensió europea en l’educació infantil, primària i secundària i afavorir especialment la mobilitat de l’alumnat i el professorat i la cooperació entre els centres educatius.

  Es tracta que s’estableixin associacions bilaterals entre les autoritats educatives, col • legis i altres actors de diferents regions per treballar junts en temes d’interès comú que millorin les oportunitats educatives dels nens i nenes en edat escolar. En el cas pegolí i el de poble de Thonon-les-Bains, l’interès comú resideix en l’aigua que tots dos alberguen en el seu terme municipal.

  Els projectes inclouen diferents tipus d’accions com a intercanvi de personal, formació del personal docent, visites d’estudis o trobades, entre d’altres. Una d’aquestes visites es durà a terme el pròxim 8 de febrer i anirà una nodrida representació Pegolina a Thonon-les-Bains per continuar ultimat qüestions importants sobre el tractament del projecte, ja que aquest es desenvoluparà totalment durant el curs 2012-2013.

  Com hem dit, el programa que presenta Pego al costat de Thonon-les-Bains, té com a eix principal l’aigua ja que les dues poblacions tenen elements identificadors, amb l’aigua com a protagonista. D’una banda, la marjal de Pego; de l’altra, l’estació termal nodrida per les aigües del llac de Ginebra de Thonon-les-Bains. Així, els dos membres estan vinculats pels problemes de l’aigua i és per això que volen treballar «la valoració de la seva importància en el desenvolupament de les nostres societats, la preocupació pel consum raonable i les mesures per a la seva conservació per garantir la abastament suficient i amb qualitat a les generacions futures «.

  Des de Pego ha intentat fer partícips a totes les empreses i organisme que en el municipi tenen alguna relació directa amb l’aigua, per donar a conèixer diferents maneres de tractar-la i utilitzar-la. De moment ja s’ha compromès a col • laborar en el projecte «Peñalva, Aquagest, el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, Centre Excursionista de Pego i les SAT Regs bullents i Les Tanques».

  Així, es vol donar a conèixer els sistemes de depuració de l’aigua, la distribució de la mateixa, el consum d’aigua que es fa en èpoques de més turisme, la qualitat de les aigües del Bullent, l’estat dels pous i de les fonts del terme i els sistemes de reg, entre altres coses. Tot això des de tres eixos: prendre consciència dels recursos de l’aigua a través de l’estudi, la formació i la transmissió que cal preservar l’aigua; activar la ciutadania europea des dels més grans als més petits ia la inversa per aconseguir una educació per al desenvolupament sostenible i fer que, des de l’escola, aquests problemes assoleixin una dimensió més àmplia dins d’un marc euromediterrani.

  El programa Comenius Regio està subvencionat en un 75% pel APEE i el 25% restant per l’Ajuntament de Pego.

   

  www.aiguamoll.org

   

  Font: Radio Pego.